tiistaina, lokakuuta 10, 2006

Corrida de toros, Dia de la Comunidad Valenciana

Maanantaina oli Comunidad Valencianan juhlapäivä, joten kaupat oli kiinni ja koulua ei ollut jne. Lisäks Plaza de Toroksella oli härkätaistelu. No vaikka sen tietääkin millasta se touhu on, viattomia luontokappaleita teurastetaan typerällä tavalla, niin onhan se taas yks sellanen asia mikä pitää kerran elämässä nähdä livenä, nyt kun kerran Espanjassa ollaan!


Seurakseni sain ranskalaisen Carolinen, erasmuskaverin johonka tutustuin mercadotecnian kurssilla. Kumpikaan ei oltu ennen tietenkään nähty aitoa bullfaittia, ja olihan se aika ilmestys se härkä kun se sinne areenaan päästettiin. Oli se tietenkin erilaista kuin telkkarista katottuna! Ensinnäkin se härkä on tosiaan tosi iso elukka! Ja aika pelottava ainakin siinä alkuvaiheessa kun se kirmaa ihan energisenä päin niitä punasia rättejä ennenkun sen niskasta killuu ainuttakaan miekkaa, tai mitä lie piikkejä ne sinne ensin tökkii. Siitä se sitten kangistuu kun niska on täynnä tikkua ja lopulta matadori upottaa miekkansakin vielä sen niskaan... eikä se ees kuole viel siihen miekkaan, vaan sen jälkeen se miekka repästään pois, ja lopullinen telotus yritetään hoitaa napakalla mutta ei kovin syvällä miekanpistolla niskaan. Jos se osuu oikeaan kohtaan, niin härkä kupsahtaa samantien, mutta niin ei joka kerta käynyt, vaan sitä piti hakea monta kertaa ennenkö saivat sen härän kellahtamaan. Aika raaka peli tuo härkäjuoksu..

Miekka niskassa on varmaan aika epämiellyttävä kokemus.

Ensimmäisen härän telotusoperaatiota katto vielä ihan jännittyneenä, mutta sitten kun se sama manööveri toistu uudestaan ja uudestaan, yhteensä kuus kertaa! Todistin siis kuuden viattoman härän raakaa teloitusta noin kahden ja puolen tunnin ajan... alko kyllä jo tympiä se touhu muutaman elukan jälkeen. Ja sai vahvistuksen sille käsitykselle että nuo härkätaistelut on todellakin tosi turhia tapahtumia. Matadorit typerissä asuissaan teki typeriä liikkeitä, ja muutaman kerran kun sai verta valuvan härän hämättyä punasen liinan kanssa, ni sit hirveet machoilut yleisölle, ja yleisö hurras ja taputti! On se hienoa et Suomessa on jääkiekkoa härkätaistelujen sijaan. Ja ihmettelen että mistä noita härkiä sitten riittää niin paljon et niitä on varaa tollai pistää lihoiks, vuodesta toiseen. Siin areenan pihalla oli jotain aktivisteja joitten esitteen mukaan niitä tapetaan vuodessa 15000. Eli useampi.

Ruumiit pois areenalta ja uutta suoleen ku vanha kuolee.

Tänään aamulla just telkussa näytettiin muuten kun joku matadori oli kämmänny ja härkä oli riepotellu sitä ympäriinsä. Sitäkin siis joskus sattuu. Se oli joku uutislähetys tai joku, ja sit siin oli suoraa kuvaa jostain sairaalasta missä se matadori makas niskatuen kanssa sängyssä ja anto siitä sitten haastattelun! Ne on vissiin aika sankareita nuo matadorit. Astetta kovempia jätkiä.


Härkämatsin jälkeen kateltiin keskustassa kun siel oli väkeä kaikki kadut täynnä ja jotai kulkuetta siinä meni Plaza Ayuntamienton ohi. No sitä kulkuetta kestikin sitten seuraavat puoltoista tuntia tai jotain. Sielt tuli loppumaton määrä ihme asuihin pukeutuneita tyyppejä, pienissä ryhmissä, ja joka ryhmällä oli aina sellanen pieni orkesteri mikä pisti musaa tulemaan. Noita ryhmiä olikin sitten ihan liikaa. Aina vaan tuli uusia ja uusia, ja ne eteni hitaasti kävellen. Vaikka olihan ne asut kait ihan siistejä, mut ei ollu mitään hajua että mitä mikäkin edusti, tai mitä edes koko kulkue symboloi. Sitä samaa kyseli joku turisti joka ei ees tienny mitä ylipäätään juhlittiin. No mitä sen väliä mitä juhlitaan, pääasia että juhlitaan.

Tän tyylisiä ryhmiä oli varmaan miljoona.

Aika pitkät jalat on jollain...

No sitten kun se paraati vihdoin ja viimein loppui, niin tuli se mitä varten me jäätiin odottamaan sinne... meinaan ilotulitus. Aavistelin, että se saattaisi olla ihan näkemisen arvonen tulitus, sillä olihan kyseessä Comunidad Valencianan päivä, niin tuskin kukaan Valencian päättäjistä ym. tyypeistä tänään haluaisi säästellä papateissa! Ja oikeassa olinkin! Kun poliisit oli saanu raivattua hiukan turvaetäisyyttä papatteihin, niin korviahuumaava pamaus joka säpsähdytti hereille Italian mafiankin aloitti shown. Ja rytkettä riittikin sitten ihan kiitettävästi! Täytyy rehellisesti sanoa että oli vaikuttavin ilotulitus mitä oon koskaan livenä nähny. Vaikutuksen teki niin perinteiset raketit kuin pelkkään ääneen perustuvat räjähtelytkin. Hienoa niissä oli se hirvee paineaalto mikä niistä lähti, koko kropassa tuntu! Mekkala oli aivan käsittämätön. Jälleen voi todeta että ilotulitus on yks niistä harvoista asioista mikä näillä on hallussa!

Video (mistä ei kyllä tunne sitä hirveetä painetta mikä noista paukuista lähti, mut jotain osviittaa että mistä on kyse)

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Hienoja kuvia ja tarinoita!
Härkä ja taistelija kuin mainoskuvista!

Tsemppiä


läh. erja

Sangu kirjoitti...

Kiitoksia vaan, erja!

Anonyymi kirjoitti...

Huono tsägä kun ei sattunut kertaakaan suosikkijoukkue voittamaan. Eli härät.