torstaina, syyskuuta 21, 2006

Cosas diferentes

Erilaisuus on rikkaus, mutta joskus tulee silti sellanen olo, et miks joku asia pitää tehä niin vaikeesti tai miks se on niinkun se on. Listasin asioita jotka ovat täällä erilaisia kuin Suomessa tai niitä ei ole ollenkaan. Osaa kun pitää niin itsestäänselvyytenä kun on tottunut että asiat ovat niinkuin ovat. Monikaan näistä asioista ei edes oo uusia juttuja, mutta silti.

-Tiskiharja
Täkäläiset puunaa astiansa mielummin tuollaisella ns karhunkielellä tai vastaavalla sienellä kuin tiskiharjalla joka on ehdottomasti yksi parhaista esineistä mitä otin Suomesta mukaani! En vois elää ilman sitä.









-Ovenkahvat
Miks sen pitää olla nuppi keskellä ovea? Ehkä se on visuaalisesti hieno, mut sil ei oo mitään tekemistä käytettävyyden kanssa. Ovi tuntuu tosi raskaalta kun sitä vetää keskellä olevasta nupista. Yks niistä asioista mitä ei vaan voi käsittää. MIKSI?







-Liesi
Täällä kaasuliesi. Jotkut sanoo että kaasuliesi on paras mahollinen, ja kylhän se toimii ihan ok, ja on tosi nopee. Mut jotenki vaan se on musta vanhanaikainen, enkä todellakaan luota siihen että nää kaasuputket on täällä kovin hyvässä kunnossa... Just oli telkussa juttua et jossain on ollut kaasuräjähdys. Pelottaa oikeen et koska pamahtaa, toivottavasti turhaan.





-Ikkunat

Yksinkertainen puol milliä paksu lasi, pitää tosi hyvin lämpöä, juur ja juur vesisateen ehkä ulkopuolella.

-Karkit
Täält löytyy kyl suklaata jos jonkinlaista, mut sellanen kymmenen metrin karkkihylly marketeista puuttuu. Kunnon karkkeja suomalaiseen makuun on vaikee löytää. Jotenki tulee mieleen se ässämix-pussi mikä oli viimekerralla Espanjaan saavuttuani tosi kuumaa kamaa. Just se täält puuttuu.

-Ruisleipä
Voi moro että tekis mieli Vaasan ruispaloja! Jälkiuunileipää! Reissumiestä! Ihan mitä vaan mikä on tummaa! Patongit vaan on vieläkin muotia täälpäin. Näitten "täysjyväleipä" eli pan integral vastaa sellasta suomalaista perus vaaleaa leipää mis on ihan vähän jotain muutakin mukana kuin pelkkää vehnäjauhoa. Mutta tein kyllä tossa parhaan löydön Mercadonasta mitä ikinä: Wasan näkkileipää! Ostin samantien paketin ja oli hiukan hyvää, se on kuitenki aika lähellä niinkö ruisleipääkin. Se oli jossain "terveystuotteiden" hyllyssä!

-Kraanavesi
Sitä ei tietenkään pidä juoda. Ei mikään uus juttu, mut sitäkään ei Suomessa sillai aattele joka päivä että "onpas maittavaa kraanavettä, on kyllä hienoa että sitä voi juoda". No eipä siihen varmaan täälkään kuole, mut en mee vannomaan.

-Lämmin vesi, suihku
Vesi mitä käytetään on koko ajan kylmää. Kun menee suihkuun, voi laittaa kaasupolttimen päälle minkä pitäisi lämmittää sitä vettä. No se on vähän niin ja näin, tulee sieltä ehkä joskus hetken ajan lämpimähköä vettäkin. Tulen kaipaamaan sitä että voi mennä suihkuun, avata hanan, odottaa kolme sekuntia, ja sen jälkeen voi nauttia kuumasta suihkusta niin kauan kuin vain jaksaa. Tuo suihku on muutenkin ehkä kämäsin mitä oon koskaan joutunu käyttään...no sen kans on elettävä.

-Dubbaus
Kaikki leffat ja sarjat dubattu espanjaks. Joko nää ei osaa lukea tai sit ne on muuten vaan ääliöitä, mut eihän siin oo mitää järkee lähtee alkuperäsen näyttelijän äänisuoritusta pilaamaan, se on sit jo kokonaan eri leffa kun se on puhuttu tylsillä äänillä päälle. Viittiiks sitä ees mennä leffaan tääl, en tiä.

-Tervehtiminen
Tääl tuntemattomatkin tervehtii. Yleensä ku joku tulee rapussa vastaan ni se sanoo "Hola" vaikkei olla koskaan tavattukaan, ja kuinka moni suomalainen sanoo "Näkemiin" kun poistuu hissistä? Ja muutenkin tilanteissa mis on kontakteissa ihmisten kanssa, ne on paljon ystävällisempiä. Myöskään poskipusutervehdyksiä en oo ennen kokenut, täällä nekin on tavallisia.

-Locutoriot eli nettikahvilat
Noi on tosi hyviä olemassa kun on tälläin ulkomailla eikä oo omaa nettiyhteyttä. Mut en vaan voi millään ymmärtää että millä ihmeellä ne elättää ittensä!? Siis onhan niitä mestoja mitkä on tosi hyvälaatusia ja ne myy netti- ja puhelupalveluiden lisäks myös paljon muuta, esim. tulostus, kopiointi, faksi, rahalähetykset (kukakohan sellasiakin käyttää?) ja sit vielä syömistä ja juomista. Niil on sentään jotain saumaa kun niil on se liiketoiminta sen verran monimuotosta. Mutta sitten nää joista yks on tuossa ihan mun alakerrassa... Siel on 4 rutkua konetta joilla pääsee nettiin, ja pari koppia missä voi soittaa. Taitaa siin viel olla tulostinkin, en tiiä. Netti maksaa euron tunti. Puhelut ympäri maailmaa jotain kymmeniä senttejä minuutilta. Puheluista tuskin kovaa katetta saavat. Pulju on auki noin 12h/päivässä. Jos neljällä koneella ois koko ajan joku, ni tulot ois päivässä 48e. 30 päivää auki kuukaudessa, koko ajan kaikilla koneilla joku netissä, se olis 1440e. Ja todellisuudessa siel on keskimäärin 1 henkilö koko ajan. Korkeintaan 2. Eli tällöin tulo 30 päivässä 12h/päivä olis max 720e. Jos sitten vielä joku imigrantti käy soittelemassa kuubalaisille kavereilleen sen verran että tuloja kertyy 800e kuussa, niin maksa siitä sitten verot, liiketilan vuokra, oman asunnon vuokra ja vielä ruoki perhees sillä kuukauden ajan...! Sanokaa jos oon väärässä, mut musta tuollanen bisnes ei vaan voi olla kannattavaa, laskee sen miten päin tahansa... pitää varmaan mennä jututtamaan sitä paikan pitäjää että millä ihmeellä se oikeen elää.

-Formulalähetyksen mainoskatko!
Tämäpä onkin niin päin, että tämä hoidetaan täällä esimerkillisesti! Formulakisoista ei jää näkemättä enää sekuntiakaan mainoskatkojen takia, sillä mainosten ajan kisalähetys näkyy pikkukuvana ruudun alareunassa! Vaikka siitä ei kovin hyvin selvää saakaan, ni ei ainakaan jää mitään näkemättä. Loistavaa.



-Dööner, mikä ihmeen dööner?

Kaikki kebabit on döner kebabbeja. Mikä ihmeen döner? Eihän espanjan aakkosissa oo edes öötä. Ja vielä että "Super Döner Kebab"! Menee jo vähän liian pitkälle...!

-Työajat
Sandra ja Alex heräilee ja lähtee duuniin joskus kasin ysin aikaan, mikä on aika myöhään, kuitenki kyseessä on ihan normaali päivätyö. Kotiin ne tulee vastaavasti illalla joskus kasin ysin aikaan, en tiiä mitä ne sit tekee koko päivän, mut ainakin jossain ne hengaa sen 12 tuntia. Sitte illat niilläkin venyy telkun ääressä helposti yli puolenyön. Rytmi on siis hiukan toisenlainen kuin mitä suomalaisella perus päiväduunarilla. Toisaalta lepposaa, toisaalta ei.





-Pistorasiat

Nekin on näköjään jotain aataminaikasia, ei mistään maadotuksista tietoakaan. Kesti hetken et ees tajusin että toi tosiaan on pistorasia mistä saa sitä 220V virtaa. Vähän epäilytti kyl ku tungin laturin tohon, mut hyvin tuntuu toimivan.




-Tyynyt
Miks tyynyn pitää olla pitkulainen, noin metrin pitkä, minkä saa taitella kaksinkerroin että se toimii? En vaan tajuu. No eipä tuo mitään, kyllähän tuolla ehkä nukkuun pystyy. Edit: Ostinpas sitten upouuden tyynyn, aiai, nyt kelpaa.




-Matot
Tääl ei käytetä sellaisia. Kylmä marmori on ilmesesti miellyttävämmän tuntunen jaloissa kuin pehmeä lämmin matto. Mun oli pakko ostaa omaan huoneeseen edes joku matto lattialle. Löysin yhestä sekatavarakaupasta tuollasen valmiiks likasen, muuten ihan kivan maton kalliiseen 12 euron hintaan.




Näitä asoita on vielä varmasti loputtomasti lisää, kuten se että hissi pysähtyy 20 senttiä kerroksen ohi, tai että asiat ei yleensäkään toimi. Mutta tässä nyt ainakin nää muutamat jutut joihin oon törmännyt.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Heh...menee duunissa mukavasti ku lueskelee näitä sun juttuja! Loistavaa!
Toi suihkujuttu on varmaan kyl semi vittumaine...ja ois varmaan kiva ku siinä hellalla lämmittelis nakkia ja yht äkkiä pamahtaiski nakit silmille! Niinki voi tosiaan käydä. Toi super döner kebab kuulostaa isolta ja herkulliselta, onkohan sitä?

ps. Hesessä rouheinen kebab hampurilainen, ihan ok mutta ei vedä missään mittareissa vertoja alkuperäiselle kebab hampurilaiselle! bum bum

Anonyymi kirjoitti...

On se maailma niin kummallinen paikka.

Kahteen "keksisin" selityksen. Onko ovien nupit molemmilla puolilla keskellä vai vain ulkopuolella? Jos vain ulkopuolella niin syy on varmaan se että ulkoota ei pääse sisälle, jos sisältä pistetään vastaan. Vipuvoima kysymyksiä. Jos taas molemmilla puolilla niin pommitetaan koko espanja matalaksi.

Toinen: Döner Kebab tarkoittaa pyörivää paistettua lihaa eli sitä tavallista kebabbia. No miksi kaikkien pitää olla döner kebabbeja ei voi kukaan tietää. Sellaista juttua muistan lukeneeni että saksan "döner kebabin" liikevaihto olisi enemmän kun koko euroopan mäkkien. Tästä tiedosta tosin en ole varma.

Tyynyt: perus eurooppa idotismia.
Matot: turhaa pyykkiä
nettikahvilat: Tuota ihmeteltiin jo malagassa. Ei ne vaan voi kannattaa.
Karkit: tulen käymään siellä tässä joskus niin perustetaan sinne kunnon karkkikauppa.

http://fi.wikipedia.org/wiki/Kebab

Sangu kirjoitti...

Noniin toi döner-juttu selkis! Ou jes. Kyllä helpotti.

Nää keskellä olevat ovien nupit ovat siis yleensä talojen ulko-ovissa, ulkopuolella. Ja sisäpuolella ei oo mitään, pelkällä avaimella pelataan. Se vipuvoima on just se mikä siin on älytöntä, raskaan oven käsittely on hankalaa keskellä olevasta nupista..

Niin ja karkeista vielä, on tääl sellasia irtokarkkiloita joitain, mist saattaa löytyä jokunen ihan syötäväkin karamelli. Mut ei tosiaan sitä mitä Suomesta. Marketeissa ei niitä oo. Ja 1,50 e/100g irtokarkeista on aika paljon!

Palle kirjoitti...

Muutuin ite vuoteni aikana sen verran espanjalaiseksi, että käytän tuota sientä täälläkin tiskaamisessa. Sillä saa paskat helpommin irti, jos ne on ehtiny kuivua.

Jos lähdet Torres de Serranosilta Turiaa pitkin rantaan päin, siinä on joku karkkikauppa. Saattaa olla se katu, joka lähtee Plaza de Virgeniltä. En oo koskaan käyny tuolla, mutta se oli joku "Desde año helvetin kauan aikaa sitten" eli luulis sieltä jotain löytyvän. Opencorissa on muuten Pepen lakua, jos et oo törmänny vielä.

Heh, kaasulla lämmitettävä vesi on hanurista. Ekassa kämpässä oli semmonen ja toisessa oli sähkövaraaja. Havainto oli se, että sähkö on helvetisti mukavampi ja halvempi.

Duppaukseen tottuu ja myöhemmin siitä alkaa tykkäämään. Se on hyvä tapa oppia espanjaa ja töllön kattomisen voi siis ottaa hyvällä omalla tunnolla opiskeluna. Leffassa kannattaa käydä. Se on halpaa ja Carnet jovenilla vielä halvempaa.

Tuo tervehtimishomma on siellä jees paitsi sillon, kun on isompi porukka ja hommaan kuluu vartti. Täällä homma on sitä, että tervehdit jotain vanhasta Espanjan tottumuksesta ja jengi kattoo kuka hullu sää oot.

Työpäivään sisältyy normaalisti kahden tunnin ruokatauko. Matkoihin menee se loppuaika.

Tuota tyynyhommaa en edes muistanu enää!! Totta, että niissä ei oo mitään järkee. Jos nukut muijan vieressä, niin et voi käännellä sitä miten haluat.

Mattoja ei ole siksi, koska sisällä ollaan kengät jalassa. Ne ois heti paskasena.

Kaljan hinnan unohdit. Vieläkö Consumissa on Amstel tarjouksessa 35c ja San Miguel 37c?

Anonyymi kirjoitti...

Moi en tiia luetko ees enaa naita kommentteja mut munkin on pakko sanoa jotain (alotin ite syyskuussa vaihtovuoden lukiossa, Cadizissa)

Tosta ovijutusta: Se on kai siks et lukotkin on taalla yleensa erilaisia, nehan on vaan semmosia et avaimella vaannetaan ulkopuolelta salpa siihen eteen niin ettei ovi aukee, ni toi systeemi kai toimii kaikkein parhaiten. Mua arsyttaa enempi naa sisaovien kahvat, jotka on niinku Ameriikassa semmosia nuppeja, joita on kadet taynna ihan ruton hankala kayttaa =(((

Liesi sun muut "vanhanaikaisuudet": must tuntuu, et toi oli ihan sun asunnosta kiinni :) Taalla kaikilla on ihan normiliesi, kaasuliesia oon nahnyt vaan vanhemmilla ihmisilla vanhemmissa taloissa.

Ikkunat on jotain niin epakaytannollisia taalla! Mut onneks taalla ei oo tammosta kylmaa (nyt joku 10-15ºc) ko max kolme kuukautta. Vaik silti. Mut haluisin Suomeenki joi verhonpimentimet mitka lie :P

El Corte Inglesista ja joistain muista kaupoistakin saa saksalaista tai vastaavaa ruisleipaa. Tosin sikahintaan ja ne ei oo yhtaan suomalaisia, niin sinansa ei mitaan iloa. Terveellisempia kuitenki ku toi paahtoleipa, jossa ei oo ees reunoja (niissa nyt yleensa ois muutaki ko jauhoo) mita naa syo.

Kraanavesi: Kylla ma oon aika monesti juonut. Eihan sita taalla tupata juomaan (on aika pahanmakuistakin), mut ei se tapa. Ainakaan pienina maarina.

Suihku ei taalla onneks oo tommonen, mut siina ja samoin vessan lavuaarissa hanas on kylman ja kuuman veden saadin erikseen. Tyksin enempi saataa ne yhdesta "nupista"

Dubbaus on ihan hirveeta sinansa, mut paljon hyodyllisempaa kattoo telkkuohjelmat espanjaks ko enkuks, oppii enempi. Se oli kyl ihan hulluu, ko Jokelan uutisissa oli haastateltu suomalaisia ja paalle dubattu espanjaks x)

Tervehtiminenhan on just ihanaa taalla! Ja alan taatusti kayttaa poskipusuja Suomessakin :P

Nettikahviloista sen verran, et kuulin just tanaan, et taalla parjaa jo ihan hyvin suunnilleen tonnilla kuussa, silleen ettei tarvi koyhailla. Et eikohan niiden tuloilla hengissa selvia, jossei rikkaaksi paasekaan.

Formulamainoskatko on ehka parempi, mut se et kaikki mainoskatkot kestaa 5-15 minuuttii ja niitten jalkeen ohjelmasta tulee pelkat lopputekstit ei oo hirveen kiva x(

Tyoajoissa kannattaa muistaa siesta, ja se et taalla on usein tapana kayda ottamassa pari lasillista tapasten kera tyopaivan jalkeen ;)

Anonyymi kirjoitti...

Juu näköjään tulee vielä kommentit mulle mailiin! Kiitos kommentista!

Joo kyl voi sanoo että osa jutuista on kiinni vaan siitä missä päin Espanjaa on. Kyl sielt niinku löytyy ihan hienoja talojakin ym.. ei vaan ollu toi Valencian taso mikään päätä huimaava!

Anonyymi kirjoitti...

voi etta et usko kuinka oon nauranu ku oon tata sun blogias lueskellu nyt parina paivana,ja taa on yksinkertasesti vaan niin totta! ma oon ny pari kk espanjassa pyoriny ja naa samat asiat on mietityttany mua :D

no toi vesijuttu..ma oon ollu hurja alusta lahtien ja luonu vetta kraanasta,ja elossa ollaan viela :)